Give yourself the best gift!

Give yourself the best gift! give the best

Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk menulis lagi. Sekarang berada di Kuantan, ada training Fundamental of Drilling Operations seminggu, hujan lebat non stop these few days, memang banjir la kat Kuantan ni. We are stranded in flood, cannot go out from Kuantan. Doakan semoga banjir surut menjelang Jumaat nanti, nak balik KL. Hmm..pagi tadi terputus bekalan elektrik, tapi training berjalan seperti biasa la, keadaan sedikit panas. Line celcom pon macam hidup segan mati tak mahu hehe..tu pon dah mula nak mengeluh. Aku terfikir jugak, dalam keadaan macam ni pon dah rasa kurang senang, macam mana pulak keadaan mangsa-mangsa banjir yang terputus bekalan makanan, elektrik dan sebgainya. Lagi berat dugaan yang ditanggung. Semoga Allah beri kekuatan kepada mereka. :’) Ok. Kalau tengok pada post sebelum ni, aku ada nukilkan beberapa precious moments yang terpahat di sanubari (cewah ayat xmenahan..)

Alhamdulillah atas segala nikmat yang Allah bagi. Sedar tak sedar dah enam bulan rupanya aku kerja. Banyak la benda baru dan menarik yang aku lalui. Kejap darat kejap laut, kejap kat ofis kejap training, kejap itu kejap ini .

IMG-20130922-WA004

Gambar dalam chopper (helikopter) pergi  & balik dari laut

And you know what, I’ve involved with new business now! Hehe…sebenarnya memang sebelum ni ada terfikir nak cari side income, it is not about tamak nak banyak harta atau nak kejar dunia sampai lupa akhirat..tidak sama sekali! I have my own objective why I really enthusiastic to do it. Syukur sangat2, aku ditakdirkan terjumpa dengan seorang insan dalam keadaan yang kami pon tak sangka hehe. Bulan September lepas aku ada hadir ke satu event di Gambang, event Zero to Hero Herbalife. Aku pergi event tu, memang niat untuk belajar sikit sebanyak selok belok bisnes, walaupun aku tak begitu aktif bisnes Herbalife, ilmu tu mungkin aku boleh aplikasi kat tempat lain nanti. Pada hari pertama event, Sabtu, waktu tu tengah beratur untuk ambil wudhu’ nak solat jama’ Zohor & Asar, tiba2 ada seorang kakak yang beratur belakang aku, dia tegur (menyapa) aku. Sempat la borak sekejap. Waktu tu memang muka aku tengah bermasalah (org ade resdung ni paham2 je la ye). Dia perkenalkan aku dengan satu produk kulit, clinical product. Malam tu aku try produktu kat bilik dia, keesokannya aku setuju untuk beli product tu. Alhamdulillah memang OK dengan aku. Product Skincerity, memang disahkan halal dan dapat kelulusan KKM, so no worries! Aku rasa nak bisnes ni la! Dah mulakan langkah pertama untuk bisnes pon. Tiba2 dalam jangka masa 4 minggu kemudian, Kak Ina perkenalkan aku dengan satu lagi produk. Haha..kali ni aku macam terkejut sikit, yang ni produk kesihatan. Padahal time tu aku tengah guna Herbalife kot..dah la baru ja beli shake huhu…Hmmm…

Isagenix? Pernah dengar tak? Haaa…memang logik kalau tak pernah dengar sebab memang produk ni masih baru di Malaysia, baru masok Malaysia bulan 9 hari tu. Kak Ina minta aku berjumpa dengan kawannya Kak Zie (antara 3 orang terawal yang involved dalam bisnes Isagenix di Malaysia). Aku diberi penerangan dengan baik sekali..tentang kebaikan produk dan juga peluang bisnes. Memang keyakinan dalam hati ni bertambah-tambah la!. Pada hari yang sama jugak, 22 Oktober 2013, aku setuju untuk enroll jadi associate for Isagenix (jadi ahli la..istilah dia cenggitu hehe). Keesokannya jugak aku start consume. Alhamdulillah…keputusan yang aku ambek untuk enroll dan cuba produk ni memang tepat sekali! Dalam masa dua hari buat cleansing, aku lose weight 2.1 kg. Dalam masa 11 hari, aku turun 3.4kg…biiznillah..aku teruja sangat2. Peluang bisnes pon sangat simple. Aku dah mula merasa side income dah dari bisnes ni. Hehe…memang ada jugak yang terkejut kenapa aku bertukar produk dari Herbalife ke Isagenix. Kak Ina lagi la, dia tu tokey Herbalife kot dekat Tanah Merah, ramai orang kenal, top recruiter bulan Mac 2013 hari tu..fresh lagi (^_^)v, lagi la ramai terkejut. Tak percaya? Cuba search nama Zarina Zakaria hehe. Ada yang kata kat aku, “Eh, awak pon terperangkap?”, “Haa…ni kes ikut upline la ni..”… Hmm..aku nak nafikan semua tu. Aku tak ikut upline pon, upline aku ialah abang aku kot, dia yang ikut aku sekarang hehe sebab baru ja enroll Isagenix last week sebab dia nampak peluang di sini . Btw, in the most simple sentence to explain, it is the matter of we wanna give the best for ourselves. We wanna give ourselves the best gift. Kami memang nak memberi yang terbaik pada diri kami. Benar, semua berlaku atas izin Allah. Tapi kita sebagai manusia kena berusaha kan? Sentiasa cari peluang untuk buat yang terbaik pada diri sendiri dan orang lain . Aku bersyukur pada Allah, pertemuan aku yang sekejap dengan Kak Ina, aku terlorong dalam bisnes ni hingga ke tahap ini. May Allah bless you akak. Now memang kami sangat happy dengan apa yang kami buat, membawa mesej baik pada ramai orang iaitu menjaga kesihatan.

IMG-20131115-WA005

Kak Azy (my downline), Kak Ina, anak Kak Ina & aku di HQ

Dulu aku sangat skeptikal dengan benda2 macam ni. Eh boleh percaya ka produk2 & bisnes macam ni. Tapi bila fikir balik, bab kesihatan ni adalah benda yang universal. Health is everyone’s concern. Semua orang nak sihat! Ada yang ada kesedaran, ada yang belum. Nabi Muhammad SAW pon ada seorang yang sihat dan memiliki tubuh badan yang gagah. Sebenarnya menjaga kesihatan juga adalah sunnah! Jadi kita sepatutnya happy dan berusaha untuk jaga kesihatan masing2, tak kisahlah guna produk/supplement atau tak guna apa2 produk, mesej paling utama adalah menjaga kesihatan! “اَلْعَقْلُ السَّلِيْمِ فِي الْجِسْمِ السَّلِيْم” means Good mind is in good ( healthy ) body. Ingat, kesihatan adalah benda yang perlu dijaga. Jadi jagalah diri anda sebaiknya.

Ok rasanya setakat tu dulu. InsyaaAllah pada masa2 akan datang aku akan kongsikan info2 menarik yang lain. Nantikan! 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s